top of page
Search
  • Writer's pictureArt In Soap

Kad virus zaprijeti – osnova higijene se prisjeti

Kao da nije dovoljno što vladaju sezonske bolesti koje se prenose kapljičnim putem, na vrata nam je zakucao i omraženi koronavirus. Ako krenete pustošiti police u trgovačim centrima, ne zaboravite nabaviti i dovoljne količine sapuna.

Čistoća je pola zdravlja, i to ona polovica na koju možete utjecati sami. Kod zaraza koje se šire kapljičnim putem, najčešći simptomi su kašljanje, šmrcanje, otežano disanje, povišena tjelesna temperatura, a teži mogu sezati od upale pluća do sepse i septičkog šoka. Kapljice koje takvi bolesnici izlučuju prepune su kontaminiranog materijala, i stoga kako bi se što više spriječilo širenje i kontaminacija predmeta i ljudi putem prljavih ruku u koje je bolesnik kihao ili kašljao, preporučuje se usta ne prekrivati rukom, već kihati i kašljati u lakat, tj. na rukav.


No to se većinom ne stigne ili se zaboravi, stoga je za sprječavanje širenja bolesti ključno pranje i dezinfekcija ruku, jer čiste ruke mogu spriječiti širenje mikroba s osobe na osobu. Kako virusi najčešće ulaze u tijelo kroz oči, nos i usta, nemojte ih dirati neopranim rukama.


Pravilno pranje ruku

Ako za pranje ruku koristite samo vodu, na taj način možete s kože saprati možda samo neke površinske grube nečistoće. Ruke treba prati često i temeljito sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi. Na navlažene ruke nanesite sapun, kruti ili tekući, te nastavite međusobno ih trljati do pojave mjehurića. Ne zaboravite zahvatiti područje između prstiju, ispod noktiju i na vanjskom dijelu šake. Ovakvo trljanje primjenjujte barem 20-ak sekundi. Nakon toga svu sapunicu isperite pod mlazom vode te osušite čistim ručnikom. Jednokratne bacite, a one od tkanine redovito iskuhavajte u perilicama na visokim temperaturama kako bi se dodatno uništili mikrobi koji su se eventualno prenijeli na ručnik.


Zašto je važno ruke prati sapunom

Zbog načina na koji su se organzirale molekule sapuna, on djeluje kao emulgator. Što znači da može povezati vodu (iz slavine) i ulje (od čega su najčešće nečistoće) koje se nalaze na površini kože. Rastrljavanjem sapuna omogućuje se njegovo djelovanje na način da on odiže nečistoće od površine kože pa ih je onda lakše isplahnuti vodom. Sapun je izrazito korisno sredstvo u održavanju svakodnevne higijene. I to je ujedno i njegova primarna uloga – sapun mora dobro čistiti.


Vrste sapuna

Po svom agregatnom stanju, sapuni mogu biti kruti ili tekući. Govoreći samo o sapunima za održavanje osobne higijene (isključivši pritom sapune za rublje ili primjerice sapune za pranje suđa), njihovo porijeklo može biti industrijsko ili prirodno. Za jednostavno pranje ruku, sasvim je svejedno za koju vrstu sapuna ćete se odlučiti, važno je da taj postupak obavite propisno.


No složit ćete se da u svom dugogodišnjem stažu isprobavanja različitih vrsta sapuna koje nalazite na policama trgovina, niste sa svima jednako oduševljeni. Glavni problem koji se pokazuje kao zajednički je prekomjerno isušivanje kože. A ako ste na takvom radnom mjestu ili jednostavno volite čiste ruke pa ih perete i češće nego ostali, isušivanje kože s vremenom će vam stvarati sve više problema. Kod industrijski proizvedenih sapuna na žalost najčešće se događa to da se njima prilikom proizvodnog procesa i po završetku kemijske reakcije saponifikacije uklanja glicerin koji saponifikacijom nastaje. A glicerin djeluje kao humektant, tj. na sebe navlači vlagu, a time i na vašu kožu.


No kod sapuna koji se proizvode od sastojaka prirodnog porijekla (maslinovo ulje, kokosovo ulje ili palmino ulje, pa primjerice prirodnih maslaca kao što je karite maslac ili kakao maslac) i još k tome najčešće u malim serijama, nema uklanjanja glicerina i stoga on ostaje u sapunu. Osim toga, prirodna ulja i maslaci sami po sebi daju koži osjećaj nezatezanja i više su nego dobrodošli u jednom takvom sredstvu kojega primjenjujemo na dan toliko mnogo puta.


Mnogobrojne su osobe i sa poteškoćama u zdravlju kože: dermatitisi, psorijaze, alergije i slično. Sapun nije sredstvo koje može izliječiti takve dijagnoze, ali ono što određene formulacije sapuna mogu učiniti jest da barem ne pogoršavaju takva stanja kože. Primjerice sapun s dodatkom kozjeg mlijeka pruža vašoj koži odmor, jer se ona ne napreže, a kozje mlijeko bogato je i vitaminima koji su potrebni koži. Stoga su osobe sa zdravstvenim poteškoćama s kožom izrazito zahvalni kada pronađu neko sredstvo kojim mogu održavati osobnu higijenu, a da im se uslijed njihove primjene osnovna bolest kože ne pogoršava.


S obzirom na okolnosti, izbjegavajte putovanja u zaražena područja svijeta, područja na kojima su potvrđeni bolesni slučajevi, izbjegavajte okupljanja širokih masa ljudi, obratite pažnju prilikom korištenja javnog prijevoza ili posjeta javnim ustanovama i institucijama, ne zaboravite prati ruke i naročito ne zaboravite prati ruke najmanjim članovima u obitelji koji diraju sve i svašta i koji to ne mogu ili ne znaju sami.

83 views0 comments

Recent Posts

See All

Drugi o nama

RTL.hr https://www.rtl.hr/vijesti-hr/mali-biznisi/4049980/podravska-obitelj-nagradjivana-je-za-svoj-sapun-od-kozjeg-mlijeka-na-proizvodnju-nas-je-nagovorio-prijatelj/ Mentorica.biz https://mentorica.b

コメント


bottom of page