top of page
Search
  • Writer's pictureArt In Soap

Sezona jarenja – doba kaosa

Prvi mjeseci u godini obično su rezervirani za sezonu jarenja, najužurbanije doba u staji.


Jare u naručju
Jare pasmine alpina

Koze su u prosjeku bređe 5 mjeseci, tako da one sretnice koje su se s jarčevima družile još u kolovozu, u siječnju dočekuju svoje mlade. O tome što je to mrkanje onda pišemo u ljetnim mjesecima ;)


Iako se koze relativno lako jare same, nekima je potrebna i ljudska pomoć. Jare između 1 i 3 komada mladih, pa ako imate oko 200 bređih koza, možete si zamisliti kaos koji odjednom nastaje u staji. Sreća je da se ne jare sve odjednom. Obično krenu po jedna, dvije dnevno, pa do njih desetak.


Sa svakim novorođenim jaretom potrebno je odraditi mnoštvo radnji:

  • Obrisati ga, očistiti od sluzi kod prvog udisaja ili dati kozi da ga obliže

  • Provjeriti je li posisalo kolostrum. Ako nije, jare treba stavljati na vime. Nerijetko se događa da koze ne žele dojiti svoje mlade pa se to pretvara u potjeru navlačenje da jare nešto posiše. Ako koza trajno odbija dojiti svoju jarad, jarad je prisiljena nahraniti se pod drugom kozom, a majku treba dodatno izdajati.

  • Označiti markicama, voditi interne evidencije (povezivanje majke i jarića radi kasnijeg upisa u evidencijske liste

  • Cijepiti

  • Mazati korijen rogova protiv rasta.

Sve ove radnje potrebno je odraditi ili odmah ili unutar par dana nakon jarenja. U prvih nekoliko tjedana odrastanja jarad ostaje u boksevima sa svojim majkama. Jarad je nestašna, baš poput svakog djeteta, pa su im između ostalog omiljene aktivnosti penjanje na leđa majki, na bale sijena ili bilo kakve druge uzvisine unutar bokseva, preskakanje ograde i izlazak u hodnike, preskakanje u tuđe bokseve, miješanje s drugom jaradi i generalno trčkaranje po mjestima po kojima ne bi smjeli.


Sezona mužnje službeno počinje ili početkom veljače ili početkom ožujka, ovisno o vremenu jarenja. Do tog vremena dobro je odvojiti jarad od koza kako bi se mužnja mogla nesmetano obavljati. Tek kad se jarad odvoji u svoje bokseve, nastupa u staji nekakav red i mir. A do tad... ajme...

1,175 views0 comments

Recent Posts

See All

Drugi o nama

RTL.hr https://www.rtl.hr/vijesti-hr/mali-biznisi/4049980/podravska-obitelj-nagradjivana-je-za-svoj-sapun-od-kozjeg-mlijeka-na-proizvodnju-nas-je-nagovorio-prijatelj/ Mentorica.biz https://mentorica.b

bottom of page